viernes, 4 de marzo de 2011

Joan Laporta trenca Solidaritat Catalana per la Independència

L'expresident del FCB Barcelona Joan Laporta ha acabat amb la coalició Solidaritat Catalana per la Independència. Aquesta coalició independentista creada el passat juliol per Joan Laporta, Alfons López Tena i Uriel Bertran va aconseguir entrar al Parlament de Catalunya a les passades eleccions amb tot just el 3% dels vots i 4 diputats, però amb pitjors resultats que el seu antagonista dins l'espcre polític català Ciutadans que va aconseguir un 3,4% però un diputat menys. Amb prou feines han durat units tres mesos d'ençà l'èxit electoral, un èxit que sembla ser que Laporta no ha estat capaç de digerir be. I es que inmediatament després de les eleccions Laporta ja estava pensant en encapçalar la llista solidària a l'Ajuntament de Barcelona, però no ho podia fer ja que els estatuts de la coalició, no els del seu partit, li ho impedien pel fet que no es possible fer compatible la seva condició de diputat amb la de regidor. L'expresident blaugrana no ha entès que havia de triar i finalment ha decidit abandonar SI amb el seu partit Democràcia Catalana mantenint la seva condició de diputat i presentant llista pròpia a l'Ajuntament.


Mentrestant el líder d'ERC a Barcelona, Jordi Portabella, havia proposat bastir una coalició independentista formada per ERC, SI i Reagrupament de cara a les properes eleccions municipals. Aquesta era la idea inicial tot i que més tard va canviar-ne el plantejament, per tal de captar els sectors catalanistes del PSC desencantats arrel de la sentència del TC sobre l'Estatut i fins i tot va arribar a parlar d'integrar CIU dins d'aquesta coalició. Semblava que el que proposava el republicà era bastir una unica coalició catalanista a Barcelona, però desprès se'n va tornar a desdir i va tornar al plantejament inicial en dir que la seva idea passava per crear un tercer espai capaç de disputar l'hegemonia a CIU i PSC. Tot plegat una autèntica contradicció, un plantejament sense cap ni peus semblant al que incorreguè el seu ex cap Josep Lluis Carod Rovra en proposar crear una coalició tripartita d'esquerres (PSC, ERC i ICV-EUIA) de cara a les properes Eleccions Generals amb un programa liberal. La CUP es va negar a formar aquesta coalició independentista a Barcelona, els únics que han tingut nassos de dir als republicans que no son d'esquerres sino liberals, i finalment Portabella va arribar a un acord amb Reagrupament pel qual ambdues formacions aniran juntes a Barcelona de cara a les properes eleccions municipals sense necessitat de fer primàries, ni consultar als miliutants ni res. SI oficialment va posar com a condició per fer aquesta coalició a Barcelona que en Portabella no fos el líder i proposaven una figura independent de prestigi per liderar-la, però en canvi Laporta sempre es va mostrar disposat a arribar a un acord amb Portabella. Diuen que aquesta ha estat la causa de la ruptura, però jo crec que no hi ha més raó que la que hem explicat al paràgraf anterior i es que sorprenentment i d'uina forma bastant inmadura Laporta es va negar en base a un caprici personal a respectar els estatuts que conjuntament amb la resta de partits que la integren es va donar la coalició quan va ser constituida.

El paisatge es el seguent. Laporta seguirà sent diputat al Parlament però no en representació de SI sinò del seu partit Democràcia Catalana i a l'Ajuntament de Barcelona es presentarà una coalició formada per ERC, Reagrupament i Democràcia Catalana que tindrà Jordi Portabella com a número u i Joan Laporta com a número dos, tot plegat molt democràtic i sense fer primàries. Solidaritat Catalana per la Independència seguirà funcionant amb Toni Strubell, Uriel Bertran i Alfons López Tena com a caps visibles i malgrat perd Laporta i DC comptarà amb un nou soci: el partit Catalunya Acció encapçalat per l'empresari Santiago Espot que es perfila com a candidat de SI a Barcelona. El nou govern de CIU no pot permetre's el luxe d'adormir-se, perquè si no fa les coses be tant Democràcia Catalana com SI li poden prendre molts vots. Amb les forces que conformaven l'antic tripartit desactivades l´únic perill que ha d'afrontar CIU procedeix de SI, DC, Plataforma per Catalunya i Ciutadans.




No hay comentarios:

Publicar un comentario