sábado, 12 de marzo de 2011

Compte enrere cap al pacte fiscal català

El compte enrere cap al pacte fiscal català ha començat. El Parlament de Catalunya ha aprovat la creació d'una comissió parlamentària que estudiarà  la situació crònica que atravessen les finançes catalanes des de fa trenta anys i formularà una proposta que serà aprovada per la cambra legislativa catalana, el pacte fiscal català, per ser negociada finalment amb el nou Govern de l'Estat que sorgeixi després de les properes Eleccions Generals. 

Abans de començar els treballs resulta evident que les diferents forces polítiques catalanes mantenen posicions enfrontades en relació al greu problema d'insuficiència crònica de recursos que pateixen les finances de la Generalitat des de fa trenta anys, amb la promulgació de l'Estatut de 1979 i que al llarg d'aquestes tres dècades no hem estat capaços d'esmenar. Però aquestes posicions enfrontades radiquen en el fet de si es reconeix que hi ha un problema o no, per tant el primer i bàsic objectiu d'aquesta comissió passarà pel fet que els seus treballs conclueixin amb el convenciment per part de totes les forces polítiques del nostre pais que hi ha un problema. Sí, sembla metida que trenta anys després haguen de dir això però es la realitat. I si això es reconeix podem donar per fet que s'haurà tancat amb èxit, perquè a partir d'aqui l'acord tot consensuant les diferents solucions serà un èxit. Si encertem en el diagnòstic trobarem la solució!

Trenta anys després el règim de finançament comú ha arribat al seu punt i final. Catalunya ha de sortir de la LOFCA perquè hem provat amb diferents reformes dins del marc definit per aquesta llei orgànica i no hem tingut èxit. Pensàvem que després de la reforma el nou model era infinitament millor que l'anterior i al cap d'uns mesos ens trobàvem amb la puta i crua realitat. Al cap i a la fi quan la realitat deixava caduc el  model la Generalitat les passava canutes fins que l'Estat li donava per renovar el model, havent d'emetre bons i fent retallades pressupostàries. I aixi successivament d'ençà que vàrem recuperar el nostre autogovern. Um so wer com diuen els alemanys... Desitjar molta sort als ponents de la comissió que han de formular la proposta de pacte fiscal català, que sàpiguen fer una diagnosi clara del problema i que siguin capaços de trobar la solució, perquè si saben assolir un diagnòstic compartit la solució tambè serà compartida  l'èxit estarà assegurat i haurem guanyat el futur!






No hay comentarios:

Publicar un comentario