Ha esclatat una polèmica relacionada amb la Prestació d'Inserció Mínima (PIRMI). A finals de juliol es va saber que 40.000 persones amb dret a cobrar la PIRMI encara no l'hvien rebuda donat que la conselleria de Benestar Social i Famínia havia canviat els criteris per procedir al seu pagament passant de la transferència bancària al pagament mitjançant xec bancari a domicili. La PIRMI es una renda mensual que cobren aquelles persones que no poden justificar l'exsitència d'altres ingressos i que te com a finalitat evitar que els seus perceptors puguin caure en situacions de pobresa extrema i per tant en risc d'exclusió social. Tenint en compte la situació actual de greu crisi econòmica els seus perceptors han augmentat considerablement i la quantitat que ha de destinar la Generalitat a aquest concepte lògicament es major toti itenint en compte la gravetat en l'estat de les seves finances.
El departament dirigit per Josep Lluis Cleries va procedir a realitzar una investigació sobre els perceptors de la PIRMI i va descobirir que hi havia un elevat grau de casos de frau relacionat amb persones que havien retornat als seus paisos d'orígen i seguien cobrant la prestació. Per aquest fet es va decidir canviar el criteri de pagament i comprobar un per un els casos per veure si realment reunien els requisits per cobrar la prestació, fet que va provocar el lògic retard que tot i que va causar notables perjudicis a les persones que només reben la prestació anar casa per casa era la única manera de demostrar o no l'existència del frau abans mencionat. Els tres partits que conformaven l'anterior govern (PSC, ERC i ICV-EUIA) van posar el crit al cel i van aconseguir forçar la compareixença al Parlament dels consellers Josep Lluis Cleries i Francesc Xavier Mena que van donar les explicacions adequades i van sortir-ne airosos. S'ha de tenir molta barra per acusar l'actual govern de la situació viscuda amb el PIRMI quan en son ells els causants per la seva manca de rigor al permetre que la percebessin aquells que no reunien els requisits, en concret l'anterior consellera Carme Capdevila d'ERC.
Per tal d'evitar situacions de frau i la utilització ineficient de recursos públics el govern va procedir a la reforma de la PIRMI. S'ha limitat la quantia de la prestació al salari mínim, s'ha ampliat a dos anys el període mínim de residència al nostre pais per poder cobrar-la i es limita la seva percepció a 60 mensualitats que equivalen a un total de cinc anys. Tots ells son canvis necessaris per assegurar que qui ha de rebre realment la prestació la rebi evitant situacions de frau.
No hay comentarios:
Publicar un comentario