domingo, 3 de abril de 2011

Jugada indigna 2.0

El Govern de l'Estat ha rebutjat el pla d'ajustament que li va presentar el Govern de la Generalitat per tal d'autoritzar-la a emetre deute a llarg termini. Examinat el pla amb deteniment per part del Ministeri d'Econmia i Hisenda el Govern estatal ha pres aquesta decisió perquè segons el seu parer no aconsegueix rebaixar el dèficit de la Generalitat del 3,9% de l'any passat al límit de l'1,4% previst al Consell de Política Fiscal i Financera. La darrera reunió del CPFF va tenir lloc un mes abans de les eleccions catalanes i el socialista Antoni Castells va aconseguir prendre el pèl als seus homòlegs i a la ministra Elena Salgado al maquillar els comptes de la Generalitat i anunciar un dèficit molt inferior al real confirmat a finals d'any pel nou Govern encapçalat per CIU. Un dèficit de 7.000 milions d'euros que suposà la intervenció econòmica de Catalunya pel Govern del PSOE que tot i assumir com a irreversible la derrota socialista a Catalunya no va voler provocar una debacle electoral del PSC més gran de la ja provocada amb la seva frivolitat i la publicació de la sentència del TC sobre l'Estatut en plena precampanya electoral. Per tant Catalunya, cal recordar que si hagués estat un Estat indepdendent hauria quedat en la mateixa situació que d'altres Estat nació de mida reduida com Grècia o Irlanda, no va ser intervinguda fins que CIU va arribar al poder fet que es pot intepretar com una venjança política del PSOE contra la federació nacionalista per la seva victòria a les darreres eleccions catalanes. Una segona versió de la jugada indigna denunciada per Jordi Pujol fa trenta anys amb motiu del cas Banca Catalana i amb els socialistes novament com a protagonistes.

El pla d'ajustament enviat pel Govern de la Generalitat al Govern central es basava en una reducció del Pressupost de la Generalitat d'enguany, recordem que encara no s'ha aprovat i està vigent el del 2009, en un 10% i en el pagament per part del Govern de l'Estat de la quantitat corresponent en relació amb la inversió en infraestructures prevista a l'Estatut, al fons de competitivitat previst al nou model de finançament, a les mesures populistes posades en marxa pel PSOE i pagades per les comunitats i per últim en el traspàs de la titularitat dels hospitals públics a la Generalitat amb l'objectiu de generar ingressos mitjançant la seva venda però tot mantenint-ne la gestió. De totes aquestes mesures el Govern estatal nomès ha donat el seu vist i plau al pagament de la quantitat relacionada amb la inversió en infraestructures, tot donant un cop de porta a les restants mresures proposades per la Generalitat. Està clar que el Govern de Zapatero vol dur la seva venjança política contra CIU fins el darrer extrem consistent en l'asfíxia econòmica de la Generalitat i per tant d'un pais sencer com Catalunya.

El Govern estatal es nega a donar el vist i plau al pla de viabilitat econòmica presentat per la Generalitat i li demana que si vol la seva autorització ha de retallar el pressupost en un 20% o sigui 5.800 milions d'euros, la retallada actual es de 2.600 milions, o be apujar impostos perquè nomès aplicant aquestes mesures la Generalitat podrà complir l'objectiu de 1,4% del dèficit de cara al present exercici. La Generalitat s'ha plantat i s'ha negat a aplicar ambdues mesures perquè la primera podria suposar el seu col.lapse i la segona es inoportuna en temps de dura crisi econòmica com l'actual. Arribats en aquest punt quines conseqüències podria tenir la plantada de la Generalitat? El Govern presentarà al Parlament els pressupostos inicialment previstos per enguany d'acord amb les previsions del pla d'ajustament rebutjat pel govern del PSOE i aquest no permetrà fer noves emissions de deute, situació que provocaria l'asfixia econòmica de la Generalitat i per tant de Catalunya tot desencadenant un escenari catastròfic de col.lapse del nostre autogovern perquè no es podrien pagar sous ni  prestar serveis bàsics... Esperem que des d'aquest bloc mai haguem de donar una notícia d'aquest tipus però de moment sembla que el Govern compta amb una sòlida majoria al darrere per afrontar el repte que se li ve a sobre. I aquells que han provocat aquesta situació han de saber que si la Generalitat pateix una debacle ells tambè la patiran a les urnes quedant en una posició veritablement marginal, més testimonial que la que ja van tenir a les darreres eleccions.

No hay comentarios:

Publicar un comentario