sábado, 2 de abril de 2011

Cimera contra la crisi econòmica

El passat 25 de març va tenir lloc la cimera contra la crisi econòmica proposada pel PSC al debat d'investidura d'Artur Mas com a President de la Generalitat i que finalment va ser acceptada i convocada pel govern fa un parell de mesos. En aquest mateix debat Mas va anunciar la creació del Consell Econòmic per a la Reactivació i el Creixement (CAREC) que dirigit per Salvador Alemany, fins ara president del Cercle d'Economia, tindria com a missió assesorar el Govern en les decisions que ha de prendre en matèria econòmica per treure Catalunya de la crisi. Una vegada nomenat Alemany va triar els membres del CAREC que constitueixen una representació plural de la flor i nata de la societat civil catalana.

El Govern va pactar el calendari i els detalls formals de la trobada amb el PSC, cosa que tambè hauria d'ahver consultat amb la resta de formacions polítiques, però aquesta formació no volia la presència del CAREC a la cimera. El Govern va fer cas omís de l'exigència socialista perquè al cap i a la fi la cimera es celebra nomès perquè ha tingut la generositat d'assumir-la i va encarregar al CAREC la preparació dels continguts de la mateixa. Cal recordar que una cimera d'aquest tipus ja va tenir lloc durant la darrera etapa del govern tripartit i que acabà sense acords com a consequència de la improvisació amb que es va preparar. Malgrat tot, la imporvisació tambè ha estat la nota característica d'aquesta cimera ja que fins dos dies abans de la mateixa els grups parlamentaris, sindicats i organitzacions empresarials no van rebre el document amb les propostes del CAREC sobre el contingut de la reunió. Les coses s'haurien fet be si s'hagués donat un mes de marge al consell assessor per redactar la proposta i un altre mes per tal que els participants haguessin anat prou preparats a la mateixa per tancar un acord. No ha estat aixi, les coses no shan fet be i s'ha demostrat que aqui dona igual tripartit d'esquerres que CIU perquè a l'hora de la veritat a Catalunya sabem fer les coses tan malament com a la resta d'Espanya.

El document presentava propostes variades sobre els diferents continguts al voltant dels quals havia de centrar-se la cimera. Eren propostes variades, n'hi havia de positives i de negatives però les negatives van generar tal grau d'alarma que a corre-cuita un dia abans de la cimera el Govern va haver de presentar la seva pròpia proposta arribant a desvincular-se de la proposta del CAREC. En aquestes condicions es feia molt difícil que la cimera pogués arribar a tancar-se amb èxit, més després del fet que es va perdre més temps en els circumloquis formals de tornar a exposar de nou les propostes que en les discussions. Tot i això miraculosament la cimera es va tancar exitosament ja que els assistents van aconseguir arribar a diversos acords exposats pel President de la Generalitat. Aquests acords es van centrar en la reudcció i simplificació de tràmits legislatius i burocràtics per impulsar als emprenedors, la reducció de la estructura administrativa de la Generalitat, vincular la formació professional a la oferta del mercat de treball per tal de reduir l'atur i impulsar en matèria d'infraestructures el corredor mediterrani. Tanmateix es va encarregar a la comissió d'estudi sobre el pacte fiscal en la línia del concert econòmic que abans de finals de novembre d'enguany tingui preparada una proposta i que el CAREC treballi de cara al futur en una nova proposta capaç de generar consens sobre els temes als quals no es va arribar a cap acord. Per tant la cimera tindrà continuitat i presentarà noves edicions de cara al futur.


 





No hay comentarios:

Publicar un comentario