sábado, 14 de julio de 2012

Fets històrics del catalanisme: El Primer Congrés Catalanista

Des de les pàgines del Diari Català òrgan periodístic del Partit Republicà Federal a Catalunya el 8 d'agost de 1880 Valentí Almirall fa una crida a les diferents formacions polítiques de Catalunya a reunir-se al si del Primer Congrès Catalanista per a captar la fotografia del moment sobre la situació de Catalunya i adoptar les determinacions necessàries de cara a donar epxressió política al catalanisme trencant el sistema polític bipartidista entre conservados i liberals que caracteritzà la Restauració i que quedà consagrat a la Constitució de 1876.

La convocatòria oficial del Primer Congrès Catalanista suposa la ruptura de Valentí Almirall amb el republicanisme federal i el seu líder Francesc Pi i Margall perquè malgrat que el catalanisme era el mateix doctrinalment que el federalisme, només era un canvi cosmètic de nom tenint en compte el desprestigi en que havia caigut el federalisme després de la trista experiència republicana, el federalisme almiralià aspira a que Catalunya encapçali la transformació de l'Estat espanyol mentre el federalisme pimargalià es nacionalment neutre ja que només aspira a un canvi organitzatiu de l'Estat. Tanmateix el federalisme catalanista es liberal mentre el federalisme estatal es socialista diferència que es pot contemplar en l'obra mestra d'Almirall Lo catalanisme (pag 156).

El Primer Congrès Catalanista va ser un èxit. Hi van concòrrer 1.282 delegats pertanyents a les més diverses tendències polítiques des dels castelaristes agrupats al voltant del diari La Publicidad fins als literats apolítics de La Renaixença encapçalats per Àngel Guimerà passant pels conservadors de la Gaceta de Cataluña, els catòlics de La Veu de Catalunya i els literats renaixentistes representats per Lo Gai Saber. Com es evident al Primer Congrès Catalanista hi havien grups que no destacaven precisament pel seu catalanisme la qual cosa era un indicatiu que Almirall el que realment pretenia amb aquesta iniciativa era fer una dignosi de la situació de Catalunya que no es podia fer si no era comptant amb tots els agents del pais i a partir d'aqui extreure'n conclusions en forma d'acció política.

El conclave fou inaugurat el 9 d'octubre de 1880 concurrint dues candidatures a la presidència: per una banda la del propi Almirall i per una altra la d'Albert de Quintana com a representant del catalanisme apoliticista obtenint Almirall el triomf. Aquest fet va comportar que els apolitics es retiressin del congrès i per tant s'autoexcloguessin del moviment catalanista. El Primer Congrès Catalanista es va cloure el 14 de novembre de 1880 amb la fundació del Centre Català com a organisme capaç de vertebrar el moviment catalanista, la creació d'una comissió destinada a la defensa del dret català enfront dels intents codificadors i uniformitzadors del centralisme i la creació de l'Acadèmia Catalana de la Llengua com a consagració de la recuperació de la llengua catalana. El paper de Valentí Almirall com a creador i líder del catalanisme havia quedat definitivament consagrat. Ningú que vulgui estudiar seriosament el catalanisme pot negar aquest fet.





No hay comentarios:

Publicar un comentario